Mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását?

Mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását?

Mint minden olyan terméknél, amiből nem csak egyféle létezik a világon, a műanyag ablakoknál is azt tapasztaljuk, hogy ahány fajta, annyi féle áron találjuk meg őket.

Sőt, kifejezetten kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, amit a piacra dobása óta csak egy cég készít, kizárólag egyféle módon, igaz?

A műanyag ablakok sem kimondottan azok a kizárólagos termékek, világszerte sokan és sokféleképpen gyártják őket, igen változatos árakon.

Jó pár szempont van, ami befolyásolja, milyen árszabásra kell számítanunk, ha műanyagra szeretnénk cserélni az ablakainkat, éppen ezért érdemes kicsit utánajárni.

Ebben szeretnék most a segítségedre lenni, és összeszedni, hogy körülbelül mik azok a tényezők, amik befolyásolhatják egy műanyag nyílászáró árát; mi az, amitől olcsóbb, és mi az, amitől drágább.

Igenis számít a méret!

Igenis számít a méret!

Akármennyire szeretnénk, vagy lenne jó, elképzelhetetlen, hogy eltérő méretű ablakok ugyanannyiba kerüljenek, hacsak nem a véletlen folytán.

Elvégre a legkevésbé sem várható el, hogy egy 30x30 cm-es ablak ugyanabból az anyagból, ugyanazzal a szerkezettel megegyezzen egy 100x100 cm-essel, hogy csak egy példát hozzak fel.

Önmagában már az anyagköltség is nagyobb, mivel az elsőhöz képest a másodikhoz felhasznált üvegmennyiség is több, mint 11-szeres.

A többit, mint a műanyag profilokat, zsanérokat, vasalatot, tömítést már ne is említsük.

Ráadásul még olyat se nagyon lehet megállapítani vagy statisztikailag felmérni, hogy mi mondható átlagos ablakméretnek, hiszen ahány háztartás, annyi igény.

Természetesen figyelembe kell venni olyan tényezőket is, amikre nincs befolyásunk, például egy használt ingatlan esetén.

Ha nem Te építteted a házat, akkor legfeljebb bontás árán tudsz csak bővíteni az ablakok méretein, valamint szűkíteni azokon, ha kisebbet szeretnél.

Előfordulhat, hogy egy régi házba annak idején még a környékbeli asztalos vagy ablakos készítette a nyílászárókat, vagyis két lehetőség áll előtted: vagy Te is készíttetsz egyedi méretű műanyag ablakokat, vagy módosítod az ablakhelyek méretét, és utána korszerűsíted őket.

Mindenképpen a hőszigetelés előtt érdemes ezt meglépni, hiszen így sokkal könnyebb a már beépített ablakok környékét beburkolni szigetelőanyaggal.

Lényeges a műanyag ablak szerkezete

Lényeges a műanyag ablak szerkezete

A korszerű műanyag ablakok jóval összetettebbek, mint az kívülről látszik.

Aki nem ismeri a keresztmetszetét, az csak annyit lát, hogy a 2-3 réteg üveget körbeveszi egy műanyag káva, amin forgáspontok és zár van, meg kilincs.

Egy fa ablak, főleg régen, valóban hasonlóan épült fel, hiszen ott a gyalult fa adta meg a keret és a káva vastagságát és záródását, a műanyag ablak viszont komoly energetikai tervezés eredménye, lényegesen bonyolultabb, mint fa elődei.

Ugyanis a műanyag ablak kávája üreges, többszörösen is az, hiszen légkamrák rendszere teszi lehetővé a sokkal jobb hő- és hangszigetelést.

A műanyag ablakok ára attól is nagyban függ, hogy milyen a belső felépítése, hiszen vannak 5, 6, sőt, 7 légkamrás modellek is.

Minél több légkamrából tevődik össze egy ablakkáva, annál jobb a hőszigetelő értéke, és sajnos annál magasabb az ára is.

Lényeges ezen felül, hogy milyen üvegtáblák kerülnek az ablakba, hiszen a fő szigetelést ezek végzik.

Az üveglapok általában 4 mm vastagok, bár vannak ennél vastagabbak is, és minimum kettő van belőlük.

A rétegek közötti hézag argon gázzal van feltöltve, mivel annak jobb a hőszigetelő képessége, mint a levegőnek.

A műanyag is fontos

Aki járt már valaha építőipari áruházban, és szemügyre vette a nyílászáró-kínálatot, az tudja, hogy mennyi féle és fajta kerettel, kávával készülhetnek.

Vannak teljesen simák és fényesek, vannak matt fényűek, és a búrotokhoz, berendezési tárgyakhoz használt összes fafajtát utánzó modellek is.

Nem mindenki számára megfelelő feltétlenül az egyszerű, dísztelen, fehér műanyag ablak, azonban a PVC egy elképesztően sokféleképpen felhasználható nyersanyag.

Bármilyen színben és formában gyártható, és így lehetségesek a famintázatú műanyag ablakok is.

Egy régi építésű és jellegű, de felújított és korszerűsített vidéki háznál például igenis számíthat, hogy hogyan néznek ki az ablakok.

A fahatású műanyag nyílászárók pont ezt a hiányosságot pótolják, hiszen ugyanolyan jól hő- és hangszigetelnek, mint a „hétköznapibb” műanyag ablakok, viszont közelebbi vizsgálat nélkül az utcáról senki sem mondaná meg, hogy nem fából vannak.

Azonban mind a szín, mind az anyagvastagság befolyásolja a nyílászárók árát, ezt érdemes figyelembe venni.

A fahatású ablakok általában drágábbak, de ha igazán dekoratív és jól kinéző, de mindemellett az energetikai követelményeknek maximálisan megfelelő ablakokat szeretnél, amik tartósan ellenállnak az időjárásnak, akkor érdemes rászánni a pénzt.

Szem előtt tartandó a biztonság is

Szem előtt tartandó a biztonság is

A fa nyílászárókkal szemben a műanyag ablakoknak megvan az az előnye, hogy nagyban megnehezítik az esetleges behatolók dolgát.

Ennek több oka is van:

  • egyrészt a sokkal pontosabb, hézagmentes záródás,
  • másrészt pedig a rejtett, belső zsanérozás és a biztosabb zárszerkezet.

A legjobb biztonsági ablakok több ponton is záródnak, így a betörőnek esélye sincs arra, hogy egy helyen pajszerrel megfeszítve kiemelhesse a helyéről.

Mindemellett a pontosabb illeszkedés és a szorosabb zárás tovább segíti a hőszigetelést, nem szökik el a meleg a réseken.

Plusz a fa idővel a nedvesség, a hő és a napsütés hatására hajlamos vetemedni, így hézagok keletkezhetnek, ami sem betörés, sem pedig hőszigetelés szempontjából nem előnyös.

A kiváló minőségű, jól záródó műanyag ablakok ára itt elsősorban a vasalat miatt változik, ugyanis minél jobb és biztonságosabb, annál drágább – mivel azonban a fal is előbb megy tönkre körülötte, így sokkal inkább érdemes befektetésként gondolni rá.

Biztonságos műanyag ablakot elég 20 évente venni, és amennyit a fűtésen spórolni lehet vele, addig többszörösen visszahozza az árát.

Változik a műanyag ablak ára beépítéssel?

Változik a műanyag ablak ára beépítéssel?

Egyszerűbb lelkületű ember erre azt mondaná, hogy ostoba kérdés, a bölcs viszont azt vallja: nincs olyan, hogy buta kérdés, csak nem megfelelően feltett van.

Ugyanis maga az ablak valamilyen szinten független a beépítéstől, önmagában is megvásárolható, szolgáltatás nélkül.

De lényeges végiggondolni, hogy érdemes-e ezt az utat választani.

Tény, hogy számos helyen elérhetőek különböző videó-anyagok és segédletek arról, hogy hogyan is kell ablakot beszerelni, de felmerül a kérdés: megéri nekünk magunknak ezzel foglalkozni?

Mindenféle lenézés és egyéb feltételezés nélkül, de valóban képes-e néhány videó megtekintése után egy irodai dolgozó is szakszerűen és megfelelően beépíteni egy műanyag ablakot úgy, hogy az minden kritériumnak megfeleljen, avagy jobb, ha ezt szakember végzi?

Nem tagadom, vannak nagyon ügyes autodidakták, akik minden nehézség nélkül hibátlanul képesek bármilyen munkát elvégezni, de ne a kivétel alapján állítsuk fel a szabályokat.

Ahhoz, hogy egy korszerű műanyag ablak úgy illeszkedjen, úgy legyen beállítva és körben szigetelve, bizony évek gyakorlata, szakszerszámok és képzett segítség szükséges.

Nem biztos, hogy pont a beépítésen kell spórolni, ha már úgy döntöttél, hogy ilyen jellegű korszerűsítésnek veted alá az ingatlanodat.

Az ablak árát önmagában nem befolyásolja a beszerelése, de természetesen annak is díja lesz, így érdemes ezt is belekalkulálni.

Ha viszont rászánod az időt és a pénzt, akkor a műanyag ablakok önmagukban is akár 20-30%-kal csökkenthetik a hőveszteséget, ami ugyancsak szembetűnő lesz a következő fűtésszámla érkezésekor.