Műanyag ablak javítása

Műanyag ablak javítása

Régi, de továbbra is érvényben lévő igazság, hogy amit ember készít, az el is romolhat.

Rendben, egy edzett acélgolyó kevéssé hajlamos rá, mint mondjuk egy finommechanikai műszer vagy az elektromos eszközök, de azért a mindennapi életben használatos eszközeinkkel gyakran előfordul.

A műanyag ablakok sem képeznek kivételt ez alól, akármennyire igyekszünk is, hiszen több mozgó alkatrész, törékeny darab, beállításra szoruló pont is megtalálható bennük.

Mivel a modern, műanyag nyílászárók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyre több ember dönt úgy, hogy a régi, áteresztő, huzatos ablakokat lecseréli ilyenekre, így az a problémakör is egyre többször fordul elő, hogy egyik-másik javításra szorul.

De milyen gondok merülhetnek fel a műanyag ablakokkal kapcsolatban?

Típusfüggő a dolog, vagy vannak olyan meghibásodások, melyek bármelyikkel előfordulhatnak?

Érdemes nekiállni házilag, vagy jobban járunk, ha szakembert hívunk hozzá?

Ezekre a kérdésekre igyekszünk most választ találni.

A leggyakrabban felmerülő gondok

A leggyakrabban felmerülő gondok

Azt gondolhatnánk, hogy műanyag ablakok esetén sokkal kisebb a meghibásodás esélye, kevesebb a gyenge pont, mint mondjuk fa nyílászárók esetében.

Egy fa ablak, azon túl, hogy a mechanikus részei elállítódhatnak, kikophatnak, még anyagában is okozhat problémát, hiszen vetemedik, szárad, sőt, bizonyos esetekben penészedik is.

Műanyag ablakok esetében ezeknek csak egy részétől kell tartanunk, hiszen a PVC jellemzően jobban ellenáll az időjárási viszontagságoknak, mint a természetes anyagok, sokkal hosszabb idő után jelentkeznek öregedési gondok, de a mechanikai részek ugyanúgy működnek, és ugyanazok a veszélyek leselkednek rájuk.

A meglazulás, a kopás, a törés előfordulhat acél és műanyag alkatrészeknél egyaránt; ezen kívül betörhet az üvegtábla, elszivároghat a szigetelő gáz, megsérülhet a keret vagy a tok, és még számos további kellemetlenség jöhet szóba.

Lássuk sorban, mik lehetnek ezek a legtöbbször felmerülő gondok:

  • az ablak huzatos vagy beszűrődik a zaj
  • a bukó-nyíló ablak nem állítható bukó funkcióra
  • a bukóablak magától kinyílik
  • az ablak egyszerre bukik és nyílik
  • a műanyag ablakot emelni kell záráskor
  • a kilincs lötyög, leesik vagy elforog
  • az ablak záráskor kattog, akad

Ezekben az esetekben legtöbbször a vasalatban kell a hibát keresni, mert például elállítódott valami, vagy nincs megfelelően beállítva.

Nézzük meg őket kicsit közelebbről!

A hibák lehetséges okai

A hibák lehetséges okai

Ha huzatot tapasztalunk annak ellenére, hogy a nyílászáró csukott állapotban van, annak két alapvető oka lehet: sérült vagy nem megfelelő a szigetelés, avagy a szárny nem zár rá megfelelően a tokra.

Előbbi esetben megoldás lehet a tömítő szalag cseréje, kipótlása, az utóbbit pedig beállítással lehet korrigálni.

Ha nem állítható bukó funkcióra, az komoly gondot jelenthet, mivel ebben a pozícióban szellőztethetünk a leghatékonyabban, hiánya alaposan felforgathatja a mindennapi életet.

Erről a funkcióról egy bukó olló nevű alkatrész gondoskodik, ennek pedig az erőltetés a legnagyobb ellensége.

Ha egy ablak már alapból nem zár teljesen jól, és ennek ellenére erőszakosan nyomva zárjuk-nyitjuk, annak bizony a bukó állás láthatja kárát.

Beállítással, finomhangolással ez a probléma is orvosolható legtöbbször, de előfordulhat, hogy az olló annyira megsérült, hogy már csak cserélni lehet.

Viszont ha a bukóablak magától nyílik, akkor a zsanérokban kell a hibát keresni: a terheléstől a forgáspontok megereszkedhetnek, ami azt eredményezi, hogy a zárszerkezet már nem talál be a helyére, így nincs, ami zárva tartsa.

Magasságállítással orvosolható a gond, az viszont semmiképp sem minősül megfelelő eljárásnak, ha kiékeled, leragasztod a rakoncátlan ablakot.

Ha a műanyag ablak egyszerre nyílik és bukik, annak több okozója is lehet, de legtöbb esetben itt is a távolság a megoldás kulcsa.

Ha nem, akkor elképzelhető, hogy nincs az ablakban hibás működtetés-gátló, ami megakadályozná, ezt a kéretlen együttműködést.

Ha emelni kell az ablakon ahhoz, hogy be lehessen zárni, akkor valószínűleg a zsanérok nincsenek megfelelően pozícionálva, nem megfelelő a párhuzamosság az ablakszárny és a tok között.

Ezt az ablak súlya is okozhatja, és ilyenkor jellemzően a kilincs oldali alsó sarok ütközik az ablaktokkal, ezért kell ráemelni.

A zsanérok állításával megoldható, sőt szükséges is, hiszen a hosszabb ideig tartó ilyen használat elkoptathatja, sőt, akár el is törheti a zárszerkezetet vagy az ablakkeretet.

A lötyögő, elforgó vagy leeső kilincs kezdetben rengeteg bosszúságot okozhat, hosszabb távon viszont akár azt is eredményezheti, hogy többé nem tudjuk vele kinyitni az adott ablakot.

Lötyögés, leesés esetén könnyebb a helyzet, ilyenkor egy-két csavar meghúzásával orvosolható a probléma, azonban ha elforog, netán még súrlódó hangot is hallunk közben, ott már nagyobb a gond.

Ez utóbbi esetben fennáll a lehetősége, hogy a kilincs belsejében tört el valami, de az is lehetséges, hogy a mozgató tengellyel vannak gondok – ilyenkor sajnos csak a csere lehetősége marad.

Ha akadást, kattogást tapasztalsz, annak általában az az oka, hogy két alkatrész összeér, akadályozza egymást, mert például kilazult egy csavar, és elmozdult az egyik elem.

Hozzáértő kezek viszonylag könnyen, rövid idő alatt korrigálni tudják a hibát, amennyiben az nem olyan súlyos, hogy már a szóban forgó alkatrészek károsodásával járjon.

Mi a teendő, ha jelentkezik a meghibásodás?

Mi a teendő, ha jelentkezik a meghibásodás?

Ha a probléma nem annyira súlyos, hogy rögtön ellehetetleníti a műanyag ablak használatát, akkor érdemes inkább kerülni a nyitogatást, próbálgatást.

Minél többször tesszük ki az ablakot ugyanannak a traumának, annál nagyobb a valószínűsége, hogy súlyosbodik a helyzet, és annál kisebb a sikeres javítás esélye.

Ha elég ügyesnek érzed magad ahhoz, hogy önállóan nekiállj kísérletezni, akkor javasolt, hogy készülj hozzá imbusz és torx kulcsokkal, mert ezekre szükséged lesz.

Azonban a saját magad által végzett javításokat csak kisebb bakik esetén javasoljuk, komolyabb javítási munkálatokba, alkatrészcserébe ne kezdj bele önállóan, szakértelem nélkül!

A büszkeség fontos, de nem biztos, hogy megéri akár azon az áron is a magad kezébe venni az irányítást, hogy utána sokkal többet kelljen rááldoznod a javításra vagy a cserére.

Egy elromlott műanyag ablak még mindig jobb, mint egy használhatatlan, utóbbit ugyanis ár csak pótolni lehet, sok javítani való nincs rajta.

Ha a műanyag sérül meg

Ha a műanyag sérül meg

Akkor sem kell pánikba esni, ha a keret vagy a tok műanyagját éri sérülés.

Értelemszerű, hogy karcolások miatt nem kell aggódni, azok legfeljebb esztétikai problémát jelentenek, azonban ha megreped, eltörik, kilyukad a szelvény, akkor már gondok vannak.

A több légkamrás műanyag ablakok lényege, hogy a légkamrákban található levegő adja a hő- és hangszigetelés javát, így ha ezek átszakadnak, akkor csökken, vagy akár meg is szűnik ez a tulajdonságuk.

Semmi vész, ha csak a külső kamrák sérültek meg, akkor azt még ragasztással le lehet hermetikusan zárni, és ha nincs feszegetve, erőltetve az ablak, akkor jó sokáig tökéletesen elláthatja még a funkcióját.

Viszont ha sarok tört le, vagy bármilyen más módon átjárás keletkezett a keret és a tok között, akkor sajnos már nincs az a ragasztó vagy pótszigetelés, ami megakadályozná a huzatosság kialakulását.

Nem szégyen műanyag ablakos szakembert hívni baj esetén, ugyanis aki ezzel foglalkozik, az lehetséges, hogy sokkal kisebb energia- és pénzveszteséggel meg tudja oldani a meghibásodásokat, és megelőzhető az is, hogy kompletten ki kelljen cserélni a meghibásodott ablakot.