Műanyag ablak méretek

Műanyag ablak méretek

Az építőiparban a számoknak, méreteknek különösen nagy jelentősége van, hiszen ezek nélkül minden csak találomra történne, minden véletlenszerűen alakulna.

A régi mondás, miszerint „Kétszer mérj, egyszer vágj” az idők kezdete óta érvényes, ugyanis ami már egy adott méretre készült, azon legfeljebb visszafelé lehet módosítani, a legtöbb esetben hozzátenni vagy megtoldani nincs lehetőség, vagy csak komoly idő- és energiaveszteség árán.

Ráadásul egy elmért, rosszul méretezett dolognál a különbséget eltüntetni is sokkal nehezebb, és a végeredmény is csak ritkán lesz szebb az éppen még elfogadhatónál.

Vagyis ha azt szeretnénk, hogy minden szép és pontos legyen, ne kelljen hibákat takargatni, szintkülönbségeket és hézagokat elcsalni, akkor fokozottan érdemes a méretekre odafigyelni, bármilyen beépítésnél.

A műanyag ablakok, nyílászárók esetében sincs ez másképp, sem akkor, amikor egy újonnan épült házba kerülnek be, sem pedig amikor a régieket cserélik le ilyenekre.

Vannak bizonyos íratlan szabályok, melyeket betartva mind a Te, mind pedig a kivitelező dolga is sokkal könnyebbé válik.

Műanyag ablak szabvány méretek

Műanyag ablak szabvány méretek

Szabványokkal mindenhol találkozhatunk, bármilyen területét nézzük is az életnek.

Szabvány kibocsájtású autókkal járunk szabványos szélességű utakon, szabvány méretű ruhákat hordunk, szabványnak megfelelő anyagokból készült tárgyakat használunk, szabványos ételeket eszünk, szabvány szerinti matracon alszunk.

Nagyon nehéz, sőt, megkockáztatom, hogy lehetetlen lenne olyan gyártási területet találni, ahol nincs minden szabványosítva, vagy azokhoz igazítva – itt most tekintsünk el az egyedi készítéstől, kézművességtől.

Ha nem így lenne, akkor semmi nem passzolna semmivel, két különböző gyártó két termékét képtelenek lennénk együtt használni, holott egymásra épülő szerepük van.

Ha belegondolsz, így is mennyi kellemetlenséget okoz, amikor például egy számítástechnikai cég csak és kizárólag a saját szabványainak megfelelő eszközöket gyárt, amik csak az ugyanezen gyártótól származó termékekkel kompatibilisek.

Van, aki megengedheti ezt magának, de a legtöbben nem, így az esetek nagy többségében azért lehet egységes méretekre számítani, így a műanyag ablakoknál is.

Ez egyrészt könnyebbség a gyártóknak, másrészt a kivitelezőknek, beépítőknek is, hiszen minden alkalommal lehet ugyanazokkal a méretekkel számolni.

A legáltalánosabb szabvány ablak méretek a következők, centiméterben megadva:

 • 60 x 60-as bukó-nyíló ablak
 • 60 x 90-es bukó-nyíló ablak
 • 60 x 120-as bukó-nyíló ablak
 • 60 x 150-es bukó-nyíló ablak
 • 90 x 60-as bukó-nyíló ablak
 • 90 x 90-es bukó-nyíló ablak
 • 90 x 120-as bukó-nyíló ablak
 • 90 x 150-es bukó-nyíló ablak
 • 90 x 210-es bukó-nyíló erkélyajtó
 • 120 x 60-as bukó-nyíló ablak
 • 120 x 90-es bukó-nyíló ablak
 • 120 x 120-as bukó-nyíló ablak
 • 120 x 150-es bukó-nyíló ablak
 • 150 x 150-es bukó-nyíló ablak
 • 150 x 150-es kétszárnyú, középen felnyíló ablak
 • 150 x 150-es kétszárnyú ablak

Méretek értelmezése

Méretek értelmezése

A méreteknél minden esetben szélességet és magasságot „szorzunk össze”.

Vagyis az első érték jelenti, hogy milyen széles az adott ablak beépítési mérete, a második pedig, hogy milyen magas.

Abban az esetben is ezeket kell első körben megadnod, ha például ajánlatot kérsz egy vállalkozótól ablakcserére.

Itt több dologra, részletre is oda kell figyelni, mert lehetnek félreértések – jobb, ha ezeket most mindenek előtt tisztázzuk.

A megadott méretek nem az ablak nyíló szárnyaira vonatkoznak, hanem a beépítési méretre, azaz a tok külső méreteit határozzák meg.

Ez azért fontos, mert például egy újonnan épülő háznál, lakásnál nagyon nem mindegy, hogy mekkora falnyílásokat hagynak az építők a nyílászáróknak.

Mind az ablakok, mind az ajtók esetében lényeges, hogy pontosan ekkorák, vagy ettől nem sokban eltérőek legyenek a nyílások, ugyanis a túl nagy hézagokkal sokkal nehezebb őket szakszerűen beépíteni.

Másrészt fontos tudni, hogy ezek névleges méretek, ugyanis a tényleges tokméretek ezeknél kisebbek, pontosan a beépítési hézagok miatt.

Szóval ne lepődj meg, ha egy műanyag ablak lemérésekor azt tapasztalod, hogy például nem pont 90 x 120 centiméteres, csak 88 x 118-as.

A 20 milliméteres, azaz 2 centis eltérésnek a nyílásba való rögzítésben van szerepe, így lehet ugyanis megfelelően a helyére ékelni, függőlegesbe állítani, majd rögzíteni és körbe szigetelni.

Legfőképpen ezért előnytelen, ha az építéskor túl nagy, vagy túl kicsi nyílást hagynak az ablaktokok számára.

Műanyag ablak csere

Műanyag ablak csere

Nagyon sokszor előfordul, hogy nem egy új épületbe kerülnek be a modern, korszerű műanyag ablakok, hanem régebbi, már meglévő nyílászárók helyére.

Ezzel nincs is semmi gond, egy bizonyos időtávlaton belül a szabvány méretek nemigen változtak, legfeljebb kisebb eltérések adódhatnak, a gond a legtöbbször azzal van, hogy hogyan állapítsuk meg a szükséges tokméretet.

Abszolút ésszerű döntés a régi, nem éppen hőszigetelő képességükről híres ablakokat többkamrás műanyag ablakokra cserélni, ha pedig már olyan állapotban vannak, hogy áteresztik a huzatot, akkor jobb minél előbb túlesni a procedúrán.

Csakhogy a régi nyílászárók sokszor teljesen más technikával, más eszközökkel és más igények szerint lettek behelyezve, és gondot jelenthet a méretek levétele.

De miért is kéne Neked ezzel foglalkozni, miért ne jöjjön ki egy szakember?

Nos, ennek egyetlen praktikus oka van csupán: rengeteg időt és kellemetlenséget tudsz magadnak megspórolni!

Ha végzel egy előzetes mérést, máris lesz viszonyítási alapod, tudsz úgy keresni műanyag ablakokat, hogy már tudod, mire van szükséged.

Árajánlatkérésnél is fokozottan jól jöhet, hiszen így egy teljes kört megspórolva a konkrét méretekre kaphatsz azonnali árajánlatot.

Ablaknyílás mérése házilag

Ablaknyílás mérése házilag

Mint korábban már említettük, nyílászáróknál a tok külső méretei vannak megadva, vagyis ha cseréhez le szeretnéd mérni a rendelkezésedre álló helyet, vagy a szükséges ablakméretet, akkor Neked is ezeket kell megadnod.

Azzal teljesen felesleges a saját idődet és a kivitelezőét rabolni, hogy leméred a nyíló ablakszárnyakat, hiszen abból lehetetlen kiszámítani, hogy mekkora beépítési méretekben lehet gondolkodni.

Viszont egy régi ablakot rendszerint teljesen körbeburkoltak, a tok széleit vakolat vagy takaróléc fedi, és így nem látszik, hogy mettől meddig tart.

A legjobb, amit tehetsz, hogy a kicserélendő ablakok körül megbontod egy helyen a burkolatot, és megnézed, hogy mekkora az a rész, ami nem látszik – így pedig már lemérhető és kiszámítható az ablaktok külső szélessége és magassága.

Persze, ez kosszal jár, és utána csúnya lesz, de ha eljön az ablakcsere ideje, egyébként is ki kell körbe bontani az összeset, így ez a kis kellemetlenség talán megér ennyit.

Ha nem szeretnél ezzel foglalkozni, és kijön egy szakember a méréshez, nagy valószínűséggel ő is ugyanezt fogja tenni, szóval nem szabadulsz a dologtól, azonban nem mindegy, hogy hány körből oldódik meg a problémád.

A végleges beépítés előtt valaki mindenképpen ellenőrizni fogja a mért adatokat, hiszen sem te, sem pedig ők nem szeretnék, hogy kétszer kelljen dolgozni, viszont ha van kiindulási alapjuk, úgy már sokkal könnyebben és biztosabban fognak tudni egy fix árajánlatot adni, majd pedig felkészültebben nekifogni a munkának.