Műanyag ablak szellőzés

Műanyag ablak szellőzés

Az energiatakarékosság napjainkban már nem csak abból a szempontból fontos kérdés, hogy mennyire pénztárcakímélő egy-egy technológia, sokak számára szorosan összefügg a tudatossággal, a fenntarthatósággal.

Egy lakótérben is hasonló a helyzet, hiszen minél kevesebb energia szükséges a felfűtéséhez, minél többet képes megőrizni az odabent előállított melegből, annál jobb, hiszen kisebb mennyiségű energia fogy, és aminek az ember a legjobban örül: nem pörög annyit a mérőóra.

Az ilyen jellegű spóroláshoz és energiatakarékossághoz szinte már-már elengedhetetlen a modern, műanyag nyílászárók használata, azonban van egy kis bökkenő, amiről sokan elfeledkeznek.

Ezek a korszerű műanyag ablakok valóban remekül zárnak, olyannyira, hogy jelentősen le tudják csökkenteni egy háztartás energiaszükségleteit (megfelelő falszigetelés mellett), de ez a jól záródás sajnos hátránnyal is jár.

Mégpedig a légáteresztés, vagyis a szellőzés hiányával.

Amíg a régi, itt-ott szelelő ablakok átengedtek magukon annyi levegőt, hogy nem kellett párásodástól, penészedéstől tartani, addig műanyag ablakok esetén ez már nincs jelen.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a régi ablakok jobbak voltak, épp ellenkezőleg; de létezhet-e megoldás a megrekedő levegő problémájára?

Mit okozhat a szellőzés hiánya?

Mit okozhat a szellőzés hiánya?

Ugye Neked is feltűnt már, hogy az olyan élelmiszer, amit melegen teszel dobozba vagy csomagolsz be, bepárásítja a tárolót és átázik, olyan lesz, mint a mosogatószivacs?

Vagy, hogy a folpakba csomagolt zöldség, szendvics vagy bármi más mennyivel hamarabb megpenészedik?

Ez annak köszönhető, hogy a levegőtől, szellőzéstől elzárva az ételekből távozó pára nem tud távozni, megreked, és egy nedves közeget hoz létre, ami ideális táptalaj a penész spórák kifejlődésének.

A lakásban is pontosan ez történik, csak éppen jóval nagyobb léptékben: a kiválóan záró műanyag ablakok miatt, elégtelen mennyiségű szellőztetés mellett a pára megreked, és a fal, a vakolat magába szívja, eltárolja.

Ez egy idő után odáig fajulhat, hogy a falak átnedvesednek, elkezdenek mállani, salétromosodni, valamint a sarkokban, sötétebb helyeken felüti a fejét a penész.

Ez nem csak egy esztétikai probléma, egészségügyivé is válhat, ha nem figyelünk oda rá kellőképpen.

Gyengébb immunrendszerű embereknél, elsősorban kisgyerekeknél légúti panaszokat, sőt, hosszú távon asztmás betegség kialakulását is okozhatja, ami bizonyos esetekben nagyon nehezen kezelhető, akár élethosszig tartó is lehet.

Erre remek megoldás a rendszeres, napi 2-3 alkalommal 5-10 percig tartó szellőztetés, csakhogy ez télen nem feltétlenül kifizetődő.

Megoldás a szellőztetés?

Megoldás a szellőztetés?

Egy fűtött helyiség belső légterét szinten tartani gazdaságosabb, mint ismételten hagyni, hogy lehűljön, majd felmelegíteni.

Ha a bútorok, tárgyak kihűlnek, az is időbe telik, míg visszanyerik korábbi hőmérsékletüket, márpedig egy 10 perces szellőztetésnél télen különösen nagy erre az esély.

De, mint kiderült, erre feltétlenül szükség van, hacsak nem szeretnénk, hogy ellepjen minket a pára és a penész.

Mi hát akkor a megoldás?

Szerencsére a műanyag ablak gyártók túlnyomó többségénél már lehet olyan nyílászárókat rendelni, melyek rendelkeznek szellőztető berendezéssel, ami orvosolhatja a felmerülő gondokat.

A keretbe és/vagy ablakkávába épített automata szellőző óriási előnye, hogy a többszöri, folyamatos ablaknyitogatás helyett egy nem annyira intenzív, de állandó levegőcsere jöjjön létre, ezáltal jóval gazdaságosabban fenntartható a belső klíma, a korábban emlegetett panaszok jelentkezése nélkül.

A modern műanyag ablak szellőzők a bennük található anyag segítségével figyelik a belső és külső páratartalmat, valamint a szén-monoxid koncentrációt, és aszerint nyílnak vagy záródnak, hogy éppen mi az optimális.

Így a szoba különösebb lehűtése nélkül is egy állandó szint tartható fenn, ráadásul ezek az eszközök nem igényelnek hálózati energiaforrást és programozást.

Kötelező szellőztető műanyag ablakra

Kötelező szellőztető műanyag ablakra

Van olyan eset, amikor nem egyszerűen ajánlott, hanem kimondottan kötelező vagy olyan ablakokat beszereltetni, melyeken van ilyen automata szellőztető rendszer, vagy a meglévőkre utólag rászereltetni.

Ilyen a gázüzemű, első sorban a nyílt égésterű gázkészülékek használata, pontosan a szén-monoxid mérgezés veszélye miatt.

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, halálosan mérgező gáz, mely a rossz égés következtében keletkezik, és amely számos tragédiát okoz minden évben.

Különösen alattomos, ugyanis a levegőnél nehezebb, így alulról tölti meg a légteret, fokozatosan véve át az oxigén helyét.

Fejfájást, levertséget okoz, majd pedig eszméletvesztést és fulladást, ráadásul teszi mindezt úgy, hogy a bent lévők észre sem veszik.

Elég, ha a gázkazán hibásan működik, például a kormos fúvókák vagy a vezetékes gáz összetétele miatt tökéletlenül megy végbe az égés, és a létrejött mérges gáz a legkisebb réseken keresztül is elkezdhet szivárogni.

Erre természetesen ott vannak az érzékelők, amik sípolnak, ha a gáz szintje átlép egy bizonyos határt, azonban sokszor akkor már késő.

Az automata szellőztetők műanyag ablakokra szintén érzékelik a CO-szintet, és azonnal elkezdik a szellőztetést, amint a szenzor működésbe lép.

2018 óta az ilyen gázüzemű készülékek mellé kötelező, hogy legyen szellőztető az ablakokon, minden szobában legalább egy.

Ráadásul olyannyira kötelező, hogy az elmulasztásáért járó büntetés mellett a gázórát is leszerelheti a hatóság addig, amíg a fejlesztés, módosítás meg nem történik.

De mi a helyzet akkor, ha már megvannak a műanyag ablakok, de nincs szellőztető rajtuk, és semmi kedved megint végigmenni az egész procedúrán?

Ilyenkor is van megoldás!

Szellőző beépítés műanyag ablakba

Szellőző beépítés műanyag ablakba

Lecserélted a régi ablakaidat új műanyag ablakokra, de a szellőztetőre nem gondoltál, avagy a kivitelező nem hívta fel rá a figyelmedet?

Észrevetted, hogy sokkal magasabb lett a páratartalom, esetleg már meg is jelent itt-ott a penész?

Természetesen nem kell kétségbe esni, hiszen az új ablakokra is lehet utólag szellőztetőt szerelni, némi módosítással.

Ez viszont tipikusan egy olyan művelet, aminek jobb, ha nem állsz neki önállóan, hanem tapasztalt szakemberre bízod.

Ha nincsenek megfelelő eszközeid, sőt, nem tudod, hogy mikre kell odafigyelni, akkor akár olyan kárt is tehetsz az ablakkeretben, hogy az már nem is biztos, hogy javítható.

A rosszul felszerelt szellőző esetében a nem megfelelő működés még csak a kisebbik lehetséges baj, de az ablak szigetelőképességét is tönkreteheted, és ugyanott találod magad, mint mielőtt lecserélted a régi, huzatos nyílászárókat.

Ellenben a szakképzett ablakos gyorsan és szakszerűen elvégzi a szükséges módosításokat, és felszereli a szellőztetőt úgy, mintha mindig is ott lett volna.

Szóval, ha gázzal fűtesz, vagy azt tapasztalod, hogy a lakásod kezd inkább egy dunsztosüvegre hasonlítani, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnod az automata szellőztetők beszereltetésén!